Ana Sayfa | Yazarlar  | ‘Mutfak’ta ziyafet
‘Mutfak’ta ziyafet | Mehmet Yaşin
Anadolu’nun birçok yemeğini artık İstanbul’da bulmak mümkün. Kozyatağı’nda bulunan Mutfak’ta ise Mardin’e özel lezzetleri keşfedebilirsiniz.

Mardin yemekleriyle tanışmamın üstünden yıllar geçti. Bir belgesel çekimi için gittiğim kentte o zamanlar bir tek lokanta vardı, onda da yöre yemekleri yoktu. Hikaye çok uzun. Mardinli ev kadınlarının evlerinde yaptıkları yemeği, vilayet binasının bir odasında tatma fırsatı bulmuştum. Bu olayın üstünden yıllar geçti. Önce bir girişimci yöre yemeklerinin yapıldığı bir lokanta açtı. Sonra onu diğerleri izledi. Şimdi Mardin’e gidenler, Mardin mutfağının muhteşem yemeklerinin tadına bakabiliyorlar. Mardin bildiğiniz gibi çok dinli ve çok kültürlü bir kent. Bu renklilik mutfaklara da yansımış. Lezzetler değiş tokuş edilmiş, tarifler inanışlara ve alışkanlıklara göre yeniden yorumlanmış, kervanlar ve işgalciler yeni lezzetler taşımış ve ortaya muhteşem Mardin mutfağı çıkmış. Anadolu’nun birçok yemeğini artık İstanbul’da bulmak mümkün. Özellikle Gaziantep, Adana ve Karadeniz mutfaklarını temsil eden mekan sayısı oldukça fazla. Mardin yemeklerini sunan lokanta sayısı ise yok denecek kadar az. Bu yazımda geçen ay keşfettiğim bir lokantayı size tanıtmaya çalışacağım. Bazı lokantalar vardır ki, mutfaklarında muhteşem yemekler pişmesine rağmen çevredekiler dışında pek bilinmez. Damağına düşkün olan çoğu kişi bu lezzetlerden mahrum kalır. Kozyatağı’nda, 9 ay önce açılan Mutfak bunlardan biri. Küçük, şirin, tertemiz, yemekleri herkesin gözü önünde  pişen bir lezzet durağı. İşin başında, Mardinli bir anne ve Diyarbakırlı bir babanın kızı olan Aslı Alpak var. İşe, Mardin’in ünlü hamurişi sembüsek ve çorba ile başlamış. Amacı, yörenin ünlü böreğini tanıtmakmış. Sembüsek, içinde baharat, bol soğan ve kıyma bulunan yarım ay şeklinde bir börek. Görüntüsü çiğböreği andırıyor ama yağda değil de fırında veya sac üstünde kızartılıyor. Bazı yerlerde ise muska şeklinde yapılıyor. En sevdiğim hamurişlerinden biri diyebilirim. Aslı Hanım’ın sembüsekini yemeye doyamadım. Aslı Hanım, Mardinli müşterilerinin teşvikiyle mönüdeki yemek sayısını artırmış. Tabii çoğu Mardin’den. Babasını kırmamak için Diyarbakır’dan da eklemeler yapmış. Yemeklerin tarifleri tabii ki Mardinli anneden. Tarifler oturduktan sonra anne gönül rahatlığı ile evine dönmüş, şimdi Aslı Hanım’a Kastamonulu Emine Hanım yardım ediyor. Kastamonuluların da çok lezzetli elleri olduğunu bilen bilir. Mutfak’ta yemeğe tüm Ortadoğu’nun ünlü yoğurt çorbası lebeniye ile başladım. Bu çorba kışın sıcak, yazın soğuk içiliyor. Oldukça lezzetli olduğunu söyleyebilirim. Ardından Mardin’in ünlü haşlama içli köftesinin tadına baktım. O da damağımda unutulmaz tatlar bıraktı. Daha sonra masaya gelen kuru patlıcan dolmasının lezzetini tarif etmekte zorlanıyorum. Ekşisi ve acısı o kadar dengeli olmuştu ki, ikisinin tadı eşit miktarda damağıma sıvazlanıyordu. Aslı Hanım, Mardin’de dolma içi için koyun eti kullandıklarını, burada ise müşterilerin kokudan rahatsız olduklarını, onun için dana kıymasını tercih ettiklerini belirtti. Kıymalı, soğanlı, bol reyhanlı bir içle yapılan, yoğurt ve salçalı tereyağı sosuyla sunulan katıklı kabak dolması ise damağımı şaşırtacak kadar lezzetliydi. Daha sonra masaya konuk olan incasiye ise kuru erik, kuşbaşı et, nohut ve salça ile yapılan bir yahniydi. Aslı Hanım bunun Mardin’de kışın şifa için yendiğini belirtti. Lezzet geçidinin en dikkat çeken yemeği ise üstünde tereyağında kavrulmuş bademler bulunan kuzu etli pilav oldu. Bu yemek de damağımı bayram yerine çevirdi. Sözün özetine gelirsek: Kozyatağı’nda, bir köşeye saklanmış olan Mutfak, benim gibi “Şikemperverlerin-midesine düşkün” olanların mutlaka keşfetmesi gereken lezzet duraklarından birisi.


Sembüsek’i keşfedin

Sembüsek, içinde baharat, bol soğan ve kıyma bulunan yarım ay şeklinde bir börek. Görüntüsü çiğböreği andırıyor ama yağda değil de fırında veya sac üstünde kızartılıyor.


Paylaş
#
#
#
#
#
#
Bu konu hakkında henüz yorum yapılmadı.
DİĞER YAZILARI










ALIŞVERİŞ
Tommy Hilfiger yılbaşı koleksiyonunu 'Happy Holidays from The Hilfigers' adlı bir rekla...
İSTANBUL LIFE TV
Bebek Parkı’nın karşısında yer alan Kırıntı, her damak tadına hitap eden bir menüye sahip.
FOTO GALERİ
Cadde'nin En Yenisi
Düşünmeden, sorgulamadan akışında savrulup gitmeye ne dersiniz?
Kış sezonunun nabzını tutan 14 mekandan gece alemine ışık tutuyoruz.
Sanat adına birçok soru soruyor
‘Eski’yi yenileyerek yaşatıyor
SEMT REHBERİ
Yılbaşı gecesini dolu dolu geçirmek isteyenler için en iddialı restoran, bar, kulüp önerileri...
OY VERİN!
İstanbul'un trafik sorununda önümüzdeki beş yıl içinde bir iyileşme bekliyor musunuz?

EDİTÖRDEN
Mayısla birlikte yaza geri sayım başladı. Şehirde açık hava mekanlarında keyif yapmanın...
360° İSTANBUL
İstanbulun en güzel yerlerini bilgisayarınızın başından kalkmadan dolaşabilirsiniz.
TARTIŞIN!
İstanbul gecelerinin vazgeçilmez mekanlarından ilk üçü sizce hangisi?
3 kişi fikir belirtti!
Siz de katılın!
KİTAP
İstanbul Life, okurlarını kapak yapıyor

DERGİDE BU AY!
Editörden...
Teraslar, bahçeli mekanlar, şık restoranlar, gece kulüpleri… Mevsimin tadı bu mekanlarda çıkar.
İsviçre’nin güneyinden İstanbul’a uzanan Fossati kardeşlerin ilginç hikayesi...
Festivalden konsere, tiyatrodan sergiye takip edebileceğiniz etkinlikler ajandamızda!
Hayatımın Aşkı dizisiyle ekrana dönen oyuncuyla İstanbul’u ve yeni dizisini konuştuk.
ŞEHİR REHBERİ
Günümüzde moda trendleri artık sokaklarda...
ŞEHRE DÖNMENİN GÜZELLİĞİ
Çocukken pul koleksiyonu yapardım
Tantuni, Mersin denince akla ilk...
“Vefa İstanbul’da bir semt adıymış”...
Kuledibi’nde ‘Dil’ buluşması Geçen ayın...
Advertisement