Ana Sayfa | Yazarlar  |  Lezzet okulu İstanbul’da!
Lezzet okulu İstanbul’da! | Alex Akimoğlu
Dünyanın en prestijli mutfak sanatları okulu Le Cordon Bleu, Özyeğin Üniversitesi ile işbirliğine giderek İstanbul’da şube açtı.

Le Cordon Bleu okulunun İstanbul şubesinin açılışı için Çekmeköy’deki Özyeğin Üniversitesi’nin açılış davetine katıldım. Birkaç aydan beri eğitim görmeye başlayan müstakbel Türk aşçıları, mavi kurdele amblemli önlük ve şapkaları ile mükemmel görünüyorlardı. Fransız hocaları kokteylde sunulacak tüm ikramların genç talebeler tarafından hazırlanmış olduğunu dile getirdi. Hüsnü Özyeğin, Le Cordon Bleu CEO’su Monsieur Qointrau ve Fransa’nın İstanbul Başkonsolosu Hervé Magro birer konuşma yaparak okulun İstanbul’a gelmesinden duydukları heyecanı anlattılar.
Hüsnü Özyeğin ile ilk kez karşılaştım ve burada tanıştım. Enerjisi ve heyecanı başarılarının nedenini açıkladı, iki dakikalık sohbetimizde.
Beni buraya getiren asıl neden ise Monsieur André Qointrau’ydu. Uzun yıllar öncesine dayanan dostluğumuz hiç kesintiye uğramamış olarak günümüze kadar geliyor. Paris’teki şubenin müdürü Cathrine Bachelet, “Bugün İstanbul’da olmamızın tohumlarını siz attınız” diyerek kadeh kaldırdı ve eski yıllara geri döndük. 1990 yılında Monsieur Qointrau beni okula davet ederek porselen bir servis takımı tasarlamamı rica etmişti. Bunun bir moda tasarımcısı tarafından gerçekleştirilmesi isteğini özellikle dile getirmişti. Ben de kabul edip ve bir müddet sonra çizimleri sunmuştum.Tek şartımın porselen takımın ‘İstanbul’ olarak adlandırılması olduğunu dile getirmiştim ve kabul edilmişti. Daha sonraki yıllarda ülkemizi ziyaret ettiklerinde İstanbul’u ve mutfağımızı kendilerine tanıtma gayretimi unutmamışlar ki İstanbul projesinde benim de katkım olduğunu söylediler. Türk mutfağı yeniden yorumlanacak. Bir ülkeyi tanıtmanın en iyi yollarından biri de mutfağı şüphesiz. Fransız, Çin, İtalyan mutfaklarının tüm dünyada bu kadar tanınıyor olmasının nedenlerinden biri de tanıtım stratejilerinin doğruluğu olsa gerek. 1990’lı yıllarda ‘sağlıklı yaşam’, ‘fitness’ gibi olguların önem kazanması ile Japon mutfağının trend haline gelmesi doğru bir stratejinin ürünü aslında. Türk mutfağının daha çok tanınmayı hak ettiği gerçeğini kabul ederek çaba sarf etmek gerekiyor. Özyeğin Üniversitesi bu yolda bir kapı açıyor kanımca. Yetişecek yeni nesiller Türk mutfağını yeniden yorumlayarak modernleşmesini sağlayabilirler.

Le Cordon Bleu’nun hikayesi

Le Cordon Bleu (Mavi Kurdele)  isminin mutfak sanatları ile eşleşmesi 16. yüzyılda ortaya çıktı. Fransa kralı III. Henri döneminde, zaferlerini görkemli ziyafetlerle kutlayan Saint Esprit Şövalyeleri’nin sembolünde bulunan mavi kurdele, mutfaktaki mükemmeliyetin simgesi oldu. Le Cordon Bleu Mutfak Okulu, 1895’te gazeteci Marte Distel tarafından Paris’te kapılarını açtı. Julia Child’in bu okuldan mezun olduktan sonra ünlü bir aşçı olması Le Cordon Bleu’nun uluslararası boyutta tanınmasına yol açtı. 1984’te Quintro- Rémy Martin konyaklarının sahibi Quintro ailesi tarafından satın alındı. Günümüzde New York, Londra, Tokyo başta olmak üzere 20 ülkede 40 okulda hizmet veiyor. Dünyanın en prestijli mutfak sanatları okulu unvanını koruyor.


Paylaş
#
#
#
#
#
#
Bu konu hakkında henüz yorum yapılmadı.
DİĞER YAZILARI










ALIŞVERİŞ
Tommy Hilfiger yılbaşı koleksiyonunu 'Happy Holidays from The Hilfigers' adlı bir rekla...
İSTANBUL LIFE TV
Bebek Parkı’nın karşısında yer alan Kırıntı, her damak tadına hitap eden bir menüye sahip.
FOTO GALERİ
Cadde'nin En Yenisi
Düşünmeden, sorgulamadan akışında savrulup gitmeye ne dersiniz?
Kış sezonunun nabzını tutan 14 mekandan gece alemine ışık tutuyoruz.
Sanat adına birçok soru soruyor
‘Eski’yi yenileyerek yaşatıyor
SEMT REHBERİ
Yılbaşı gecesini dolu dolu geçirmek isteyenler için en iddialı restoran, bar, kulüp önerileri...
OY VERİN!
İstanbul'un trafik sorununda önümüzdeki beş yıl içinde bir iyileşme bekliyor musunuz?

EDİTÖRDEN
Mayısla birlikte yaza geri sayım başladı. Şehirde açık hava mekanlarında keyif yapmanın...
360° İSTANBUL
İstanbulun en güzel yerlerini bilgisayarınızın başından kalkmadan dolaşabilirsiniz.
TARTIŞIN!
İstanbul gecelerinin vazgeçilmez mekanlarından ilk üçü sizce hangisi?
3 kişi fikir belirtti!
Siz de katılın!
KİTAP
İstanbul Life, okurlarını kapak yapıyor

DERGİDE BU AY!
Editörden...
Teraslar, bahçeli mekanlar, şık restoranlar, gece kulüpleri… Mevsimin tadı bu mekanlarda çıkar.
İsviçre’nin güneyinden İstanbul’a uzanan Fossati kardeşlerin ilginç hikayesi...
Festivalden konsere, tiyatrodan sergiye takip edebileceğiniz etkinlikler ajandamızda!
Hayatımın Aşkı dizisiyle ekrana dönen oyuncuyla İstanbul’u ve yeni dizisini konuştuk.
ŞEHİR REHBERİ
Günümüzde moda trendleri artık sokaklarda...
ŞEHRE DÖNMENİN GÜZELLİĞİ
Çocukken pul koleksiyonu yapardım
Tantuni, Mersin denince akla ilk...
“Vefa İstanbul’da bir semt adıymış”...
Kuledibi’nde ‘Dil’ buluşması Geçen ayın...
Advertisement