Ana Sayfa | Yazarlar  | Bir ‘Bi’buçuk’ daha
Bir ‘Bi’buçuk’ daha | Mehmet Yaşin
Geçen ayın başında Caddebostan’da yeni bir lezzet durağı açıldı. Adı “Bi’buçuk”. Aslında yeni demek pek doğru olmaz. Çünkü Suadiye, Beyoğlu ve Ataşehir’de uzun zamandan beri müşterilerine lezzetli yemeklerini sunuyor. Sıra yeni şubede…

Yeni açılan ‘Bi’buçuk’ için ‘sadece sokak değiştirdi’ demek daha doğru olacak. Çünkü, uzun bir süre bir üst sokakta müşterilerini ağırlayan, sevimli bahçesiyle ‘Bağdat’taki vaha’ diye nitelendirilen bu lezzet durağı, geçen ay bir alt sokağa taşındı. Yeni yer oldukça aydınlık ve büyük. Bahçe, açılır kapanır camlarla çevrilmiş. Bu mekan kışın salona katılıyor, sıcak havalarda ise camlar açılarak bahçeye dönüştürülüyor. Yani sigara tiryakilerine bol bol yer açılıyor. Girişte ortada sevimli, küçük bir şömine yer alıyor. Özellikle şömineyi gören masalar, oynaşan alevleri seyrederek keyifi bir yemek yiyebiliyorlar. Yine ortada büyükçe bir bar yer alıyor. Barın dört bir yanına oturmak mümkün. Tipik bir aksamüstü barı. Bar iskemlelerine tüneyerek, bir-iki kadeh içkiyle kendinizi akşama hazırlayabileceğiniz bir mekan. Şimdilik bu özelliği pek kullanılmıyor. Çünkü henüz pek bilinmiyor. Restorana arkadaşlarınızdan biraz erken geldiyseniz, bu barda canınız sıkılmadan bekleyebilirsiniz. Bar, ayrıca yemek sonrası buluşma mekanı. Yemek işini bitirenler, masadan kalkıp, sohbete bu barın çevresinde devam ediyorlar. Müzik de gecenin geç saatlerine doğru bar müşterilerinin kanını kaynatacak kıvama ulaşıyor.

Işıklı duvar Bi’buçuk’a girdiğinizde, yan taraftaki ışıklı duvar hemen dikkatinizi çekiyor. Renkli şişelerle, bir şarap kavı havası verilmiş olan duvar, restorana modern bir görünüm katıyor. Masaların tümü ahşap ve iki masa arasındaki mesafe oldukça makul. Yani hem konuştuğunuzu yan masa duymuyor, hem de iskemlenize otururken ve kalkarken zorluk yaşamıyorsunuz. Müzik, yemek saatinde makul düzeyde. Konuşurken bağırmak zorunda kalmıyorsunuz. Ama geç saatlerde volüm biraz daha yükseliyor.

Gençlerin sevdiği gibi
Mönüdeki yemekler hem basit hem çok lezzetli. Ayrıca oldukça genç. Daha doğrusu gençlerin damaklarının yabancı olmadığı lezzetler. Kolestrol, kilo, sağlıklı beslenme takıntısı olmayanlar veya bir akşamlığına bu takıntıdan sıyrılanlar için tahrik edici ve özlem giderici bir mönü. Başlangıçlarda ilginç öneriler var. Örneğin çıtır patlıcan, damakta iştah açıcı tatlar bırakan bir kızartma. Çıtır mantı da baştan çıkartıcı. Eğer ana yemek almak niyetinde değilseniz, içinde 4 adet tavuk kanadı, 2 poppers, 4 soğan halkası, 2 mozzarella çubuğu, yeterli miktarda elma dilimi patates bulunan Combo Platter, karnınızı doyurmak için yeterli olacaktır. Tabii bu tabağın yanına buz gibi bir birayı ihmal etmemek kaydıyla. Bi’buçuk’un zengin bir bira mönüsü var. Örneğin Brooklyn, is kokan Schlenkerla, Schneider, Gusta, Bomonti gibi çok lezzetli biralar, mönüdeki tüm yemeklere eşlik edebilir. Eğer makarna severseniz, köz patlıcanlı Tagliatelle’nin tadına bakmanız gerekir. Fırında közlenmiş patlıcandan gelen füme tatlar ile kalın eriştenin birleşmesiyle oluşan lezzet, damaktaki lezzet algılayıcılarını kendinden geçiriyor. Burgerler birbirinden cazip. Benim önerim 200 gram’lık “Bi’buçuk Burger”. Dana füme, Kars gravyeri ve karamelize soğanla tatlandırılan bu burger, insana lezzetli bir yemeğin nasıl olması konusunda önemli ipuçları sunuyor. Acı sevenler için ise Mexican Burger iyi bir seçenek. Dürümler ise lezzetli bir akşam yemeğinin çok sofistike olması gerekmediğini kanıtlıyor. Izgara somon, sote mantar, karamelize soğan, limon kabuğu ve roka ile oluşturulmuş somonlu dürüm, basit ama oldukça lezzetli bir seçim olabilir. Izgara köfte, köz patlıcan, sebze ve istenen peynirle oluşturulan köfteli dürüm ise bir başka lezzetli seçenek. Tabii bu dürümlerin yanında yudumlayacağınız kırmızı şarabın, lezzeti biraz daha yukarı çekeceğini aklınızdan çıkarmayın. Ama şarap listesinin, tek bir firmanın ithal ve yerli şaraplarından oluşması, insanı kısıtlıyor.

Kanat, mekanın vazgeçilmezi
Bi’buçuk’un mönüsünde en önemli yeri kanat işgal ediyor. Özel soslarda dinlendirilmiş ve kömür ızgarada pişirilmiş kanatları yedikten sonra parmaklarınızı da yalamak ihtiyacını duyuyorsunuz. Tabii çatalı tercih edip, etlerin en lezzetli parçalarını kemiklerin üstünde bırakmadıysanız. Ben Bi’buçuk’un adının lezzeti vurguladığını sanıyordum. Yani, bir porsiyonla doymazsınız, buçuğunu da ihmal etmeyin anlamında bir isim sanıyordum ama yanılmışım. Reklam ajansının önerdiği isimler arasından işletmecilerin seçtiği bir isimmiş. İşletmeciler, Boğaziçi Üniversitesi’nden üç arkadaş. Hepsinin ayrı bir sorumluluğu var. Restoranda ise karşınıza çıkan ortak, genellikle Devrim Sirmen. Mönüyü genellikle ortaklarının itirazlarına göğüs gererek (!) o hazırlıyor. Son iki önemli not: Mönüde bu kadar ızgara ve kızartma olmasına rağmen hiç koku duyulmuyor. Kuvvetli havalandırma, kokunun salona girmesine izin vermiyor. Bi’buçuk’un park yeri yok. Vale size yardımcı oluyor. Onun için aracınızı çevre sokaklarda boş bulduğunuz bir yere park etmenizi öneririm.

Paylaş
#
#
#
#
#
#
Bu konu hakkında henüz yorum yapılmadı.
DİĞER YAZILARI










ALIŞVERİŞ
Tommy Hilfiger yılbaşı koleksiyonunu 'Happy Holidays from The Hilfigers' adlı bir rekla...
İSTANBUL LIFE TV
Bebek Parkı’nın karşısında yer alan Kırıntı, her damak tadına hitap eden bir menüye sahip.
FOTO GALERİ
Cadde'nin En Yenisi
Düşünmeden, sorgulamadan akışında savrulup gitmeye ne dersiniz?
Kış sezonunun nabzını tutan 14 mekandan gece alemine ışık tutuyoruz.
Sanat adına birçok soru soruyor
‘Eski’yi yenileyerek yaşatıyor
SEMT REHBERİ
Yılbaşı gecesini dolu dolu geçirmek isteyenler için en iddialı restoran, bar, kulüp önerileri...
OY VERİN!
İstanbul'un trafik sorununda önümüzdeki beş yıl içinde bir iyileşme bekliyor musunuz?

EDİTÖRDEN
Mayısla birlikte yaza geri sayım başladı. Şehirde açık hava mekanlarında keyif yapmanın...
360° İSTANBUL
İstanbulun en güzel yerlerini bilgisayarınızın başından kalkmadan dolaşabilirsiniz.
TARTIŞIN!
İstanbul gecelerinin vazgeçilmez mekanlarından ilk üçü sizce hangisi?
3 kişi fikir belirtti!
Siz de katılın!
KİTAP
İstanbul Life, okurlarını kapak yapıyor

DERGİDE BU AY!
Editörden...
Teraslar, bahçeli mekanlar, şık restoranlar, gece kulüpleri… Mevsimin tadı bu mekanlarda çıkar.
İsviçre’nin güneyinden İstanbul’a uzanan Fossati kardeşlerin ilginç hikayesi...
Festivalden konsere, tiyatrodan sergiye takip edebileceğiniz etkinlikler ajandamızda!
Hayatımın Aşkı dizisiyle ekrana dönen oyuncuyla İstanbul’u ve yeni dizisini konuştuk.
ŞEHİR REHBERİ
Günümüzde moda trendleri artık sokaklarda...
ŞEHRE DÖNMENİN GÜZELLİĞİ
Çocukken pul koleksiyonu yapardım
Tantuni, Mersin denince akla ilk...
“Vefa İstanbul’da bir semt adıymış”...
Kuledibi’nde ‘Dil’ buluşması Geçen ayın...
Advertisement