Ana Sayfa | Yazarlar  | Dışarıda bar, içeride ‘fine dinning’!
Dışarıda bar, içeride ‘fine dinning’! | Mehmet Yaşin
Kanyon’da, Konyalı lokantasının boşalttığı yere yeni bir lezzet durağı açıldı. Adı: Escale. Adının anlamı gibi, koşuşturma arasında nefes alınacak bir durak.

Escale, Yücel Özalp, Koray Özgen ve Murat Öztürk’ün yarattığı bir mekan. Kardeşleri Topaz ve Colonie gibi dikkatleri çeken, güzel bir mekan. Ama onlardan farklı. Eskiden mutfak olduğu için gözlerden uzakta olan girişte şimdi 12 metrelik bir bar tezgahı yer alıyor. Raflarda dünyanın dört bir yanından gelen içkiler müşterilere göz kırpıyor. Masalar ve iskemleler yüksekçe konumlanmış. İsteyen içkisini yudumlayıp yoluna devam ediyor, isteyen restoran menüsünden seçtikleriyle karnını doyuruyor. Restorana girince hava birden değişiyor. İlk göze çarpan, salonun solundaki şarap kavı. İçbükey ahşap bir yapı. Bir fıçının içini andırıyor. Kava en seçkin şaraplar dizilmiş. Salonu baştan başa kaplayan pencereden, Levent trafiğinin karmaşası ve insan manzaraları görülüyor. Yüksek tavanlı salona tam bir fine dining hava hakim. Menü kalabalık. Biraz Japon biraz Fransız, biraz İtalyan ve çokça Türk. Saydım tam 49 çeşit yemek var. İnsan neyi seçeceğini şaşırıyor. Çünkü tanımlamaların hepsi ağız sulandırıcı. Hepsini yemenin imkanı yok. Önerilere kulak vermek lazım: Soğuk başlangıçları atladım. Sıcaklardan önce nar ekşisi glase ve körpe yeşilliklerin arasında tuna tataki sonra Babakale’den ızgara ahtapot... Adeta lokum gibi. Kuru meyvelerin sarmaladığı kızarmış kaz ciğeri, ekmeği ipek bir çarşaf gibi örtüyor. Bir dilim dört mantarlı pizza. Çıldırtıcı değil. Porçini mantarlı risotto, yanında burrata peyniri. Risotto kıvamında, lezzetli ama burrata’nın içinden krema fışkırmıyor. 14 saat ağır ateşte pişmiş süt kuzusunun omzu gerektiği kadar lezzetli. Dana yanağı da keza öyle. İnsanın damağında eriyor. Kabul ederseniz ki tatlıya yer kalmadı ama benim gözüm çikolatalı ıslak kekte kaldı.

Etin yeni adresi: Grill Polonez
Et lokantalarının sayısı giderek artıyor. Bu lokantalar damakları şenlendirdikleri gibi eğitici bir görevi de üstleniyor. Yani, müşteri kaliteli eti, ızgaracı eti nasıl pişireceğini, işletmeci etin nereden temin edileceğini ve nasıl işleneceğini öğreniyor. Bu lokantalardan birisi de, Ataşehir’deki Palladium Tower’ın alt katında açıldı. Tahincioğlu Holding ile Polonez markasının işbirliğiyle kurulan lokanta aynı zamanda da kasap. Girişte, sol tarafta yer alan satış bölümünde sergilenenler sadece et değil. Türkiye’nin dört bir yanından getirilmiş peynirler, dana kaymağı, tereyağı, ev yapımı reçeller, şarküteri ürünleri ve lezzetli etler insanın ağzını sulandırıyor. Grill Polonez büyük bir mekan. 320 kişi aynı anda yemek yiyebiliyor. Çok geniş bir bahçesi var. Yüksek binaların arasından kendine zorla yol bulup gelen rüzgar, boğucu ve sıcak akşamları biraz olsun serinletiyor. Menü lezzetli etlerden oluşuyor. İnsan menüye bakınca hangisini ısmarlayacağını şaşırıyor. Özellikle böyle bol seçenek olunca ben seçim yapmakta zorlanırım. Hangisini ısmarlasam aklım diğerinde kalır. O akşam imdadıma şef yetişti ve kendisine teslim olmamı söyledi. Öyle yaptım. Önden lokum geldi. Gerçekten de yumuşacık bir etti. Dışı sırlanmış, içi ise pembe kalmıştı. Kızartıldıktan sonra ince ince doğranan bonfileye şef, spaghetti adını vermişti. O da damağımda lezzetli tatlar bıraktı. Kuzu kafes ile dana kaburga, kemikli etin ne kadar lezzetli olduğunun en güzel kanıtıydı. Tandır, tel tel dökülüyordu. Döner ise usta birinin elinden çıktığını ilk lokmada belli ediyordu. Burada ziyafeti kesmek zorunda kaldım.


Paylaş
#
#
#
#
#
#
Bu konu hakkında henüz yorum yapılmadı.
DİĞER YAZILARI










ALIŞVERİŞ
Tommy Hilfiger yılbaşı koleksiyonunu 'Happy Holidays from The Hilfigers' adlı bir rekla...
İSTANBUL LIFE TV
Bebek Parkı’nın karşısında yer alan Kırıntı, her damak tadına hitap eden bir menüye sahip.
FOTO GALERİ
Cadde'nin En Yenisi
Düşünmeden, sorgulamadan akışında savrulup gitmeye ne dersiniz?
Kış sezonunun nabzını tutan 14 mekandan gece alemine ışık tutuyoruz.
Sanat adına birçok soru soruyor
‘Eski’yi yenileyerek yaşatıyor
SEMT REHBERİ
Yılbaşı gecesini dolu dolu geçirmek isteyenler için en iddialı restoran, bar, kulüp önerileri...
OY VERİN!
İstanbul'un trafik sorununda önümüzdeki beş yıl içinde bir iyileşme bekliyor musunuz?

EDİTÖRDEN
Mayısla birlikte yaza geri sayım başladı. Şehirde açık hava mekanlarında keyif yapmanın...
360° İSTANBUL
İstanbulun en güzel yerlerini bilgisayarınızın başından kalkmadan dolaşabilirsiniz.
TARTIŞIN!
İstanbul gecelerinin vazgeçilmez mekanlarından ilk üçü sizce hangisi?
3 kişi fikir belirtti!
Siz de katılın!
KİTAP
İstanbul Life, okurlarını kapak yapıyor

DERGİDE BU AY!
Editörden...
Teraslar, bahçeli mekanlar, şık restoranlar, gece kulüpleri… Mevsimin tadı bu mekanlarda çıkar.
İsviçre’nin güneyinden İstanbul’a uzanan Fossati kardeşlerin ilginç hikayesi...
Festivalden konsere, tiyatrodan sergiye takip edebileceğiniz etkinlikler ajandamızda!
Hayatımın Aşkı dizisiyle ekrana dönen oyuncuyla İstanbul’u ve yeni dizisini konuştuk.
ŞEHİR REHBERİ
Günümüzde moda trendleri artık sokaklarda...
ŞEHRE DÖNMENİN GÜZELLİĞİ
Çocukken pul koleksiyonu yapardım
Tantuni, Mersin denince akla ilk...
“Vefa İstanbul’da bir semt adıymış”...
Kuledibi’nde ‘Dil’ buluşması Geçen ayın...
Advertisement