Ana Sayfa | Yazarlar  | Hem göze hem de damağa ziyafet!
Hem göze hem de damağa ziyafet! | Mehmet Yaşin
Bu ayki konumuz, geçmişi zindan gibi karanlık, bugünleri ise hem lezzetli hem de aydınlık olan bir mekanda kapılarını açan ‘Surplus’.

aliç’in kıyısında yeni bir lezzet durağı daha İstanbullulara kapılarını açtı. Burası 19. yüzyılda yapılmış Zindan Hanı. Yani geçmişi oldukça karanlık bir mekan. Zindan Hanı, bugün, Haliç’in hemen kıyısında, alt katları iş yeri, en üst katı ise lüks bir restoran olan, pembe renkli şık bir binaya dönüşmüş. İşte bu ayki konumuz, geçmişi karanlık, bugünleri ise hem lezzetli hem de aydınlık olan üst kattaki ‘Surplus’ adlı restoran olacak. Restoranın kurucusu, ünlü şef Vedat Başaran. Başaran kendini Türk mutfağına adamış bir şef. Surplus’ın her penceresinde başka bir manzara mevcut. Buradan İstanbul’un tüm tarihi yapılarını görmek olası. Akşam ışıklar yanınca, bu görüntüler daha da büyüleyici oluyor. Restoranın girişinde büyükçe bir şarap kavı var. Burada, Türkiye’de üretilen en iyi şaraplar sergileniyor. Zaten şarap mönüsü sadece Türk şaraplarından oluşuyor ve fiyatlar makul seviyede. Kavın hemen arkasındaki bar, müşterilerine geniş bir İstanbul manzarası sunuyor. Solda, etlerin dinlendirildiği ısısı kontrollü özel bölüm, açık bir mutfak, av etleri için dikey bir ızgara, etler için yüksekliği ayarlanabilir bir diğer ızgara, bir de meşe odunu ateşi ile ısıtılan, fırın benzeri özel bir fırın-ızgara yer alıyor. İstanbul’un bu yeni lezzet durağı aslında bir et lokantası. Zaten kapıdan girer girmez karşınıza çıkan ‘Dry Aged’ özel etler bu özelliği vurguluyor. Mönü o kadar iştah açıcıydı ki, o akşam ne yiyeceğimi şaşırdım. Onun için seçim konusunda Vedat Başaran’dan yardım aldım. Beyran, Gaziantep’in vazgeçilmez çorbasıdır. Antepliler güne onu içerek başlarlar. Bu çorbaya Antep haricinde, bir restoran mönüsünde ilk kez rastladım. Yemeğe bu özel çorbayla başladım. Sebze suyuyla yapılan ‘İstanbullu Beyran’ oldukça lezzetliydi. Çorbadan sonra, Sivas tuzunda kurutulmuş dana kuşgönü istedim. İncecik doğranmış dilimler, taze zahter, obruk peyniri, kuzu göbeği mantarı sirkesi ile servis edildi. Obruk peynirinin tuzu, sirkenin asiti ile desteklenen kuşgönü dilimleri, damağımı bir sonraki hamleye hazırladı. Kuşgönünden sonra, çatalımın ucuyla, masadaki dostlarımın ısmarladığı ördekli Tatar mantısı ile asma yaprağında pişirilmiş pastırmanın tadına baktım. Ana yemek için, Keşan yöresinin ünlü satır köftesini ısmarladım. Mönüde çok cazip başlıklar vardı ama satır köfte hepsinin önüne geçti. Ama masaya gelen ve tadına baktığım kuzu sırtı ile kuzu kebapta aklımın kaldığını söyleyebilirim. Ağır ateşte pişen kuzu sırtı, adeta ilik gibi olmuştu. Kuzu kebabı ise tadına baktığım en ilginç yemekti. Zırh ile çekilen kuzu kıymasından yapılan kebap, süt danası kemiğine sarılıp ızgarada pişirilmişti. Yani şiş yerine kemik kullanılmıştı. Izgara listesi de oldukça uzundu. Dana kürek arası, kuzu kafes, kuzu taraklık ilk anda gözüme çarpanlar oldu. Gözlerim ve damağım, bu yeni lezzet durağında eleştirecek bir şeyler aradı ama bulamadılar. Umarım böyle de devam eder.



Paylaş
#
#
#
#
#
#
Bu konu hakkında henüz yorum yapılmadı.
DİĞER YAZILARI










ALIŞVERİŞ
Tommy Hilfiger yılbaşı koleksiyonunu 'Happy Holidays from The Hilfigers' adlı bir rekla...
İSTANBUL LIFE TV
Bebek Parkı’nın karşısında yer alan Kırıntı, her damak tadına hitap eden bir menüye sahip.
FOTO GALERİ
Cadde'nin En Yenisi
Düşünmeden, sorgulamadan akışında savrulup gitmeye ne dersiniz?
Kış sezonunun nabzını tutan 14 mekandan gece alemine ışık tutuyoruz.
Sanat adına birçok soru soruyor
‘Eski’yi yenileyerek yaşatıyor
SEMT REHBERİ
Yılbaşı gecesini dolu dolu geçirmek isteyenler için en iddialı restoran, bar, kulüp önerileri...
OY VERİN!
İstanbul'un trafik sorununda önümüzdeki beş yıl içinde bir iyileşme bekliyor musunuz?

EDİTÖRDEN
Mayısla birlikte yaza geri sayım başladı. Şehirde açık hava mekanlarında keyif yapmanın...
360° İSTANBUL
İstanbulun en güzel yerlerini bilgisayarınızın başından kalkmadan dolaşabilirsiniz.
TARTIŞIN!
İstanbul gecelerinin vazgeçilmez mekanlarından ilk üçü sizce hangisi?
3 kişi fikir belirtti!
Siz de katılın!
KİTAP
İstanbul Life, okurlarını kapak yapıyor

DERGİDE BU AY!
Editörden...
Teraslar, bahçeli mekanlar, şık restoranlar, gece kulüpleri… Mevsimin tadı bu mekanlarda çıkar.
İsviçre’nin güneyinden İstanbul’a uzanan Fossati kardeşlerin ilginç hikayesi...
Festivalden konsere, tiyatrodan sergiye takip edebileceğiniz etkinlikler ajandamızda!
Hayatımın Aşkı dizisiyle ekrana dönen oyuncuyla İstanbul’u ve yeni dizisini konuştuk.
ŞEHİR REHBERİ
Günümüzde moda trendleri artık sokaklarda...
ŞEHRE DÖNMENİN GÜZELLİĞİ
Çocukken pul koleksiyonu yapardım
Tantuni, Mersin denince akla ilk...
“Vefa İstanbul’da bir semt adıymış”...
Kuledibi’nde ‘Dil’ buluşması Geçen ayın...
Advertisement