Ana Sayfa | Yazarlar  | İki dilim arasındaki lezzet!
İki dilim arasındaki lezzet! | Mehmet Yaşin
Bu ay zamanımın büyük bir bölümünü İstanbul dışında geçirdiğim için yeni mekanların tadına bakamadım.Onun için sizlere gençlik aşkımı anlatacağım.Bu aşkın adı: Sandviç!


Çocukluğumda aşık olduğum bu yiyeceği hala sırılsıklam seviyorum. Ortaköy’de Kabataş Erkek Lisesi’nde okurken, öğle yemeklerimin değişmez gıdasını, yarım ekmek arasına yapılan sandviç oluştururdu. O ekmeğin içine neler sığdırmazdım ki. Yarım ekmeğin arasına önce zeytin ezmesi sürülür, üstüne kaşar dilimleri yerleştirilir, kaşarın üstüne Macar salamı veya sucuk döşenir, en üste salatalık turşusu konurdu. Bazen kaçamak yapıp, kendi sandviçimi hazırlardım. Fırından yeni çıkmış ekmeğin duman tüten içine, bakkaldan aldığım az yağlı pastırmayı doldururdum. Pastırmanın yağları ekmeğin sıcaklığı ile erimeye yüz tutar, ortaya muhteşem bir tat çıkardı. Büyüyüp de Beyoğlu’na gitmeye başlayınca, Atlantik ve Pasifik’le tanıştım. Atlantik’te, döne döne kızaran sosislerle yapılmış sandviçleri tattıktan sonra, oranın tiryakisi oldum çıktım. Hafta sonlarını iple çekmeye başladım. Cumartesi öğleden sonra, soluğu Beyoğlu’nda alıyordum. Önce ya Atlas ya Saray ya da Emek Sineması’nda haftanın filmini seyrettikten sonra hemen Atlantik’e koşturuyordum. Aslında sosisli sandviçi düşünmekten filmin sonunu anlamıyordum. Bazı bazı da Pasifik’e gidip, Rus salatasının eşlik ettiği sosisli sandviçe takılıyordum. En az iki sandviçi mideye indirdikten sonra hemen İnci Pastanesi’ne koşup, bol çikolata soslu profiterol yiyordum.  Geçen yıllarla birlikte sandviç çeşitleri de arttı. Sahneye taramalı, dilli, domates ve beyaz peynirli sandviçler çıktı. Tabii bu arada tostun da hakkını yememek lazım. Bu işin ustası da Bakırköy’deki ‘Ömür’ lokantasıydı. Bol köpüklü ayranla birlikte masaya gelen çift kaşarlı tostun tadına doyum olmazdı. Daha sonra tostun içine sucuk da girdi ve kaşar peyniri ile iyi bir ikili oluşturdu. Sucuk, peynir ikilisine domates de eşlik edince, tostun adı ‘yengen’e dönüştü. En lezzetli yengenleri Emirgan’da yediğimi hatırlıyorum. Sonra ‘Kristal Büfe’ kendini gösterdi. Burada yediğim köfte-hamburgerlerin tadı aklımdan hiç çıkmadı. Dönerli sandviçle tanıştıktan sonra diğer sandviçlerin pabucunu dama attım. Bazen uzun bir bagetin içinde, bazen ekmeğin arasında, iyi pişmiş ince döner dilimlerini, biber turşusunun eşliğinde iştahla yedim. Yurt dışı gezilerimde de sandviçten vazgeçmedim. Paris’te baget ekmeği ile yapılmış kamamberli, jambonlu, peynirli-jambonlu kıtır kıtır sandviçleri, bir bardak şarap eşliğinde mideme indirdim. Bir de Amsterdam’da yediğim sandviçleri hiçbir zaman unutamam. Yuvarlak ekmeklerin arasına öylesine çok peynir ve jambon dilimi koyuyorlardı ki, dilimler ekmeğin arasından taşıyordu. Sonraki yıllarda piknik sandviçlerine merak sardım. Hafta sonlarında piknik turları icat ettim. Sandviç malzemesi alırken bile heyecanlanıyordum. Son yıllarda sandviç koleksiyonuma bir de ‘yol sandviçleri’ni ekledim. Uzun yolculuklara çıkarken, yanıma aldığım sandviçleri yemek için hep sabırsızlandım. Arabamın bagajında büyükçe bir kutu vardır. Onun içinde seyyar bir mutfak kuracak kadar malzeme bulunur. Tabaklar, bıçak, çatal, kaşık, konserve ve şişe açacağı, gazocağı, fincanlar, poşet kahve ve çaylar... Bu kutunun içindekiler her gezi sonrası yıkanır, eksikler tamamlanır, tekrar arabanın bagajına yerleştirilir. Karnım acıktığında arabayı, mutlaka manzarası olan bir kenara çekerim. Sandviçlerimi büyük bir keyifle yerim. Yaptığım sandviçler öyle lezzetlidir ki onları en lüks restoranın mönüsündeki yemeklerle değişmem. Anlayacağınız ben bir sandviç tutkunuyum. Ondan asla vazgeçmem.


Paylaş
#
#
#
#
#
#
Bu konu hakkında henüz yorum yapılmadı.
DİĞER YAZILARI










ALIŞVERİŞ
Tommy Hilfiger yılbaşı koleksiyonunu 'Happy Holidays from The Hilfigers' adlı bir rekla...
İSTANBUL LIFE TV
Bebek Parkı’nın karşısında yer alan Kırıntı, her damak tadına hitap eden bir menüye sahip.
FOTO GALERİ
Cadde'nin En Yenisi
Düşünmeden, sorgulamadan akışında savrulup gitmeye ne dersiniz?
Kış sezonunun nabzını tutan 14 mekandan gece alemine ışık tutuyoruz.
Sanat adına birçok soru soruyor
‘Eski’yi yenileyerek yaşatıyor
SEMT REHBERİ
Yılbaşı gecesini dolu dolu geçirmek isteyenler için en iddialı restoran, bar, kulüp önerileri...
OY VERİN!
İstanbul'un trafik sorununda önümüzdeki beş yıl içinde bir iyileşme bekliyor musunuz?

EDİTÖRDEN
Mayısla birlikte yaza geri sayım başladı. Şehirde açık hava mekanlarında keyif yapmanın...
360° İSTANBUL
İstanbulun en güzel yerlerini bilgisayarınızın başından kalkmadan dolaşabilirsiniz.
TARTIŞIN!
İstanbul gecelerinin vazgeçilmez mekanlarından ilk üçü sizce hangisi?
3 kişi fikir belirtti!
Siz de katılın!
KİTAP
İstanbul Life, okurlarını kapak yapıyor

DERGİDE BU AY!
Editörden...
Teraslar, bahçeli mekanlar, şık restoranlar, gece kulüpleri… Mevsimin tadı bu mekanlarda çıkar.
İsviçre’nin güneyinden İstanbul’a uzanan Fossati kardeşlerin ilginç hikayesi...
Festivalden konsere, tiyatrodan sergiye takip edebileceğiniz etkinlikler ajandamızda!
Hayatımın Aşkı dizisiyle ekrana dönen oyuncuyla İstanbul’u ve yeni dizisini konuştuk.
ŞEHİR REHBERİ
Günümüzde moda trendleri artık sokaklarda...
ŞEHRE DÖNMENİN GÜZELLİĞİ
Çocukken pul koleksiyonu yapardım
Tantuni, Mersin denince akla ilk...
“Vefa İstanbul’da bir semt adıymış”...
Kuledibi’nde ‘Dil’ buluşması Geçen ayın...
Advertisement