Ana Sayfa | Yazarlar  | Kebap ve köftenin peşinde
Kebap ve köftenin peşinde | Mehmet Yaşin
Geçen ay İstanbul’da et ağırlıklı bir gezi yaptım. Tabii balığı da ihmal etmedim. Aslında yaz ayları balık fakiridir. Menülerde çiftlik balıklarından başkasını bulmak zordur. Ama lezzetli mezeler bu açığın kapanmasına yardımcı olurlar.

Kadıköy Rasim Paşa’daki Kebapçı Şükrü, tam 53 yıldan beri İstanbullulara çok lezzetli kebaplar yediriyor. Bu lezzet durağını bugüne kadar keşfetmemiş olmam benim için büyük kayıp. Kadıköy yakasında yaşayan biri olarak, bu muhteşem lezzetlerden habersiz bunca yılı geçirmişim. Kebapçı Şükrü, Gaziantepli. İşe ilkokul sıralarında, babası Abdülkadir Usta’nın küçük kebapçısında başlamış. 1962’de İstanbul’a gelen Şükrü Usta, buradaki Antepli kebapçılarda ustalığı iyice pekiştirmiş. 1963 yılında da, Rasim Paşa’daki kendi mekanını açmış. Şimdi işin başında üçüncü kuşak var. Yani Şükrü Usta’nın oğlu Çetin Özçivit, direksiyonu ele alıp, babasının izinden gitmeye başlamış. İş babadan oğula geçmiş ama yarım asırlık lezzetlerde hiçbir değişiklik olmamış. Mekanın açıldığı ilk günden beri etler Balıkesir’deki aynı besiciden, baharatlarsa Gaziantep’ten alınmış. Gittiğim gün Çetin Bey, bunca yılın acısını çıkarmak için masamı donattı. Yediğim Urfa, Adana kebaplar, patlıcanlı kebap, Ali Nazik, terbiyeli kuzu şiş, çöp şiş, etli kuru patlıcan dolması, içli köfte damağımda unutulmaz tatlar bıraktı. Hele dürüme sararak yediğim yaprak döner bir başyapıttı. Pideler arasında favorim kavurmalı pide oldu. Lahmacun ise tam benim damağıma göreydi. Eğer lezzetli bir kebap yemek istiyorsanız Kebapçı Şükrü’yü öneririm.

Köftenin de gurmesi olur
Küçükbakkalköy’deki Gurme Köfte’nin sloganı, ‘Köfte için çıldıranların köftecisi.’ Ben köfte için çıldırırım ve geçen ay gidip çılgınlığımı biraz olsun yatıştırdım. Gurme Köfte, üç ortaklı bir takım. Kaptan ise Aydın Demir. Tam 32 yıldan beri mutfaklarda şaheserler yaratan Aydın Usta’yı uzun yıllardan beri tanırım. Türk mutfağının önemli birkaç şefinden biridir. Aydın Usta’nın bulunduğu yerde mutlaka üst düzey lezzet vardır. Yanılmamışım, yediğim köfteler ve etlerin damağımı şaşkına çevirdiğini söyleyebilirim. Aydın Demir, köfteleri birer birer kızartıp tabağıma servis yaptı. Tadına baktığım kaşarlı, sucuklu ve Antep fıstıklı köftelerin lezzetini anlatacak kelime bulamıyorum. Köftedeki lezzette, içine konan malzemeler kadar, pişirilmesinin de katkısı vardır. İçi sulu olmayan, dış yüzeyi kıvamında kızarmamış, kabuk bağlamış köftelerden hep uzak dururum. Köfteyi önce çatalla ikiye bölerim. Eğer içinden etin suyu akıyorsa işlem tamamdır. Burada yufkalı köfteye ayrı bir parantez açmalıyım. Bu özel köftenin, son yıllarda yediğim en lezzetli köfte olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. Köftelerin haricinde ızgaranın üstüne etler de atılıyor: Antrikot, dana biftek, kuzu pirzola, külbastı, tavuk şiş, tavuk kanadı... Ucundan tadına baktığım etler de oldukça lezzetliydi. Köftelerle veya ızgara etlerle birlikte, şeker Ayşe fasulyesi ile yapılan piyazı yemeyi ihmal etmemenizi öneririm.
Balık Boğaz’da yenir
Geçen ay gittiğim Balıkçı Abdullah’ta, hem gözlerimi hem de midemi sevindirdim. Abdullah eski bir dost. Küçükyalı’da, evimin yakınlarındaki mekanına arada sırada giderdim. Sonra izini kaybettim. Balıkçı Abdullah’ı bu kez Çubuklu’da, Hayal Kahvesi’nin hemen bitişiğinde buldum. Balıkçı Abdullah, Boğaz’ın en güzel göründüğü yerde konuşlanmış. Şırıl şırıl akan Boğaz, tüm sıkıntınızı da alıp götürüyor. Abdullah Ferah, Rizeli. 12 yaşında İstanbul’a gelmiş. Bütün hikayelerde olduğu gibi önce bulaşıkçılık, sonra komilik, garsonluk, şef garsonluk derken, bir gün kendini patron olarak bulmuş. Yazın, avlanma yasağı olduğu süre içinde balıklara yüz vermem. Mezelerle yetinmeye çalışırım. Abdullah’ın bu konuda çok yaratıcı olduğunu bilirim. Örneğin onun taramasının lezzetini başka yerlerde bulamam. Sert beyaz peyniri, lokum gibi lakerdası da benim favorilerim arasındadır. Balıklı yaprak sarmanın, yıllar önceki lezzetini koruduğunu görünce çok sevindim. Özel yöntemlerle pişirilen ahtapot ve kalamarın damakta eridiğini söyleyebilirim. Finalde yediğim ıstakozlu makarnanın ise damağımı bayram yerine çevirdiğini belirtmeliyim.
Tüm bu yemekler arasında benim favorim, bol soğanla yapılan domates salatası oldu. Tehlikeli bir salata olduğu konusunda sizleri uyarırım. Çünkü suyu öylesine lezzetli ki, insana bol bol ekmek yediriyor. Abdullah’ın fiyatları normalin biraz üstünde. Ama unutmayın ki kalite her zaman daha pahalıdır.  

Paylaş
#
#
#
#
#
#
Bu konu hakkında henüz yorum yapılmadı.
DİĞER YAZILARI










ALIŞVERİŞ
Tommy Hilfiger yılbaşı koleksiyonunu 'Happy Holidays from The Hilfigers' adlı bir rekla...
İSTANBUL LIFE TV
Bebek Parkı’nın karşısında yer alan Kırıntı, her damak tadına hitap eden bir menüye sahip.
FOTO GALERİ
Cadde'nin En Yenisi
Düşünmeden, sorgulamadan akışında savrulup gitmeye ne dersiniz?
Kış sezonunun nabzını tutan 14 mekandan gece alemine ışık tutuyoruz.
Sanat adına birçok soru soruyor
‘Eski’yi yenileyerek yaşatıyor
SEMT REHBERİ
Yılbaşı gecesini dolu dolu geçirmek isteyenler için en iddialı restoran, bar, kulüp önerileri...
OY VERİN!
İstanbul'un trafik sorununda önümüzdeki beş yıl içinde bir iyileşme bekliyor musunuz?

EDİTÖRDEN
Mayısla birlikte yaza geri sayım başladı. Şehirde açık hava mekanlarında keyif yapmanın...
360° İSTANBUL
İstanbulun en güzel yerlerini bilgisayarınızın başından kalkmadan dolaşabilirsiniz.
TARTIŞIN!
İstanbul gecelerinin vazgeçilmez mekanlarından ilk üçü sizce hangisi?
3 kişi fikir belirtti!
Siz de katılın!
KİTAP
İstanbul Life, okurlarını kapak yapıyor

DERGİDE BU AY!
Editörden...
Teraslar, bahçeli mekanlar, şık restoranlar, gece kulüpleri… Mevsimin tadı bu mekanlarda çıkar.
İsviçre’nin güneyinden İstanbul’a uzanan Fossati kardeşlerin ilginç hikayesi...
Festivalden konsere, tiyatrodan sergiye takip edebileceğiniz etkinlikler ajandamızda!
Hayatımın Aşkı dizisiyle ekrana dönen oyuncuyla İstanbul’u ve yeni dizisini konuştuk.
ŞEHİR REHBERİ
Günümüzde moda trendleri artık sokaklarda...
ŞEHRE DÖNMENİN GÜZELLİĞİ
Çocukken pul koleksiyonu yapardım
Tantuni, Mersin denince akla ilk...
“Vefa İstanbul’da bir semt adıymış”...
Kuledibi’nde ‘Dil’ buluşması Geçen ayın...
Advertisement