Ana Sayfa | Yazarlar  | Mart ayının lezzet turu
Mart ayının lezzet turu | Mehmet Yaşin
Geçen ay oldukça lezzetli geçti. İstanbul’un önemli lezzet duraklarında, birbirinden lezzetli yemeklerin tadına baktım. Hem yeni yerlerde hem de bildiğim adreslerde, tanıdığım şeflerin çok lezzetli yemekleriyle damağımı şenlendirdim. Sizlere de öneririm.

Alancha: Akademik Mutfak
Geçen ay yemek yediğim mekanlar arasında, İstanbul’un yenisi Alancha vardı. Şef Kemal Demirasal ile birkaç yıl önce, Alaçatı’daki ilk göz ağrısı Barbun’da tanışmıştım. Serüvenini anlatırken, yemeğe olan tutkusu belli oluyordu. Barbun’dan sonra lezzetli yemeklerini yine Alaçatı’da, değirmenlerin yanında açtığı Alancha’ya taşıdı. Nişantaşı, Hüsrev Gerede Caddesi üstündeki Alancha ise üçüncü mekanı oldu. Geçen ay bir akşam yemeği için gitmek istedim. Birinci teşebbüsümde rezervasyon yaptırmayı başaramadım. Ancak hafta arasında yer bulabildim. Alancha, girişten itibaren insanı etkileyen bir restoran. Girişte, yerdeki camlı bölümden test mutfağını görmek mümkün. İlk kat, a la carte müşterilerine ayrılmış. Salonun arka tarafında, ‘likitler üstüne mutfak tekniklerinin’ uygulandığı bir bar var. Buradaki kokteyller Alancha için özel tasarlanmış. Bar menüsünde ise tütsülenmiş et, balık, Anadolu’dan peynirler, kurutulmuş sebzeler var. Asansörle çıkılan ikinci katta ise tadım odası yer alıyor. Oda dediğime bakmayın, burası kocaman bir salon. Mutfağın içinden geçip gidiliyor. Siz geçerken tüm mutfak elemanları sıraya dizilip, sizi selamlıyorlar. Burada, şefin tadım menüsü ve bu menüye uygun şaraplar sunuluyor. Yani tadım odasında müşterinin pek söz hakkı yok. Öğlen servisinde 12 farklı yemek, 3 seçim, akşam servisinde ise 16 farklı yemek, 4 seçim yer alıyor. Alancha’nın sloganı: “Üreticinin üretimine saygılı kalmak.” Ayrıca restoranın mutfağında gastronomiye akademik bir yaklaşım sergileniyor. O akşam tattığım tüm yemeklerin çok lezzetli olduğunu söyleyebilirim. Sadece Şef Kemal Demirsal’ı, ilk karşılaşmamızdaki mütevazılığından biraz uzaklaşmış buldum. Belki de başarmanın verdiği gurur buna neden olmuştur. Ayrıca servis de bana çok mekanik geldi. Alancha, bende  sıcak bir lokantadan çok, lezzetli yemek üreten bir laboratuvar izlenimi bıraktı.
  
Hünkar: Yılların deneyimi
Nişantaşı, Mim Kemal Öke Caddesi’ndeki Hünkar Lokantası, uzun yıllardan beri vazgeçemediğim bir lezzet durağıdır. Hünkar’ı ilk Fatih’te keşfetmiştim. Orada, tezgahta sergilenen yemeklerin tablo gibi görüntüleri hala gözümün önündedir. Sonra Etiler’de müşterisi oldum. Son yıllarda da Nişantaşı’ndaki lokantanın kapısını çalıyorum. Feridun Ügümü, Hünkar’ın hem işletmecisi hem de lezzet yaratıcısı. Burada, Türk-Osmanlı mutfağının en lezzetli yemeklerini bulmak olası. Hünkar beğendi, topik, kadınbudu köfte, imambayıldı, tas kebabı, kuzu tandır, ıspanaklı levrek en sevdiğim yemeklerin bazıları. Son gidişimde Feridun Usta bana torpil geçti, ciğer sarma yaptı. Damağım çatladı. Ne zaman damağımı ödüllendirmek istesem, soluğu Hünkar’da alırım.

Parga: Balığın doğru adresi
Ben aslında lokanta konusunda oldukça tutucuyumdur. Bildiğim lezzet duraklarını kolay kolay değiştirmem. Çünkü gittiğim yerlerde benim huyumu suyumu, neyi nasıl yiyeceğimi bilirler. Maltepe sahilindeki Parga da bunlardan biridir. Canım ne zaman balık istese, soluğu orada alırım. Parga’nın sahibi Cem Köroğlu, kelimenin tam anlamıyla bir balık hastasıdır. Restorandaki neredeyse tüm balıkları olta ile kendisi yakalar. Sattığı balıkları, kiraladığı balıkçılar onun için özel olarak tutar. Mutfaktaki Ordulu ustalar da, bu balıkları tam kıvamında pişirirler. Geçen ay Parga’ya kalkan yemeye gittim. 4.5 kiloluk Samsun kalkanıydı. Yeterince yağlanmıştı. Ustalar bu derya kuzusunu taş fırında pişirmiş, tadına tat katmışlardı. Bol yeşil salata ile bu kalkanın büyük bir bölümünü bitirdim. Parga’nın lakerdası da çok lezzetlidir. İnsanın damağına yapışır adeta. Bir de turşularını unutmamak lazım. Sirke ve limon konmadan hazırlanan lahana turşusu, sadece domates rendesi ile hazırlanan biber turşusu, balığın yanına çok yakışır. Bu turşuları Cem’in annesinin yaptığını belirtmekte yarar görüyorum.

Unkapanı’nın meşhur pilavcısı
Manifaturacılar Çarşısı’nın 1. bloğunda küçük bir dükkan. Vitrini, içerideki lezzeti hemen ele veriyor. Alt katta pilav, orta katta nohut, en üstte ise tavuk. Burası özellikle gece kuşlarının vazgeçemediği bir lezzet durağı. Çarşı kapanıncaya kadar pilav bu küçük dükkanda servis ediliyor. Çarşı kapandıktan sonra ise seyyar pilav arabası devreye giriyor. Geçen ay bir gece yarısı bu ünlü pilavın tadına baktım. Mis gibi tereyağı kokuyordu. Pilava nohut her zaman yakışır. Hele işin içine bir de tavuk girince bu pilav tam bir ziyafete dönüşür.

Paylaş
#
#
#
#
#
#
Bu konu hakkında henüz yorum yapılmadı.
DİĞER YAZILARI










ALIŞVERİŞ
Tommy Hilfiger yılbaşı koleksiyonunu 'Happy Holidays from The Hilfigers' adlı bir rekla...
İSTANBUL LIFE TV
Bebek Parkı’nın karşısında yer alan Kırıntı, her damak tadına hitap eden bir menüye sahip.
FOTO GALERİ
Cadde'nin En Yenisi
Düşünmeden, sorgulamadan akışında savrulup gitmeye ne dersiniz?
Kış sezonunun nabzını tutan 14 mekandan gece alemine ışık tutuyoruz.
Sanat adına birçok soru soruyor
‘Eski’yi yenileyerek yaşatıyor
SEMT REHBERİ
Yılbaşı gecesini dolu dolu geçirmek isteyenler için en iddialı restoran, bar, kulüp önerileri...
OY VERİN!
İstanbul'un trafik sorununda önümüzdeki beş yıl içinde bir iyileşme bekliyor musunuz?

EDİTÖRDEN
Mayısla birlikte yaza geri sayım başladı. Şehirde açık hava mekanlarında keyif yapmanın...
360° İSTANBUL
İstanbulun en güzel yerlerini bilgisayarınızın başından kalkmadan dolaşabilirsiniz.
TARTIŞIN!
İstanbul gecelerinin vazgeçilmez mekanlarından ilk üçü sizce hangisi?
3 kişi fikir belirtti!
Siz de katılın!
KİTAP
İstanbul Life, okurlarını kapak yapıyor

DERGİDE BU AY!
Editörden...
Teraslar, bahçeli mekanlar, şık restoranlar, gece kulüpleri… Mevsimin tadı bu mekanlarda çıkar.
İsviçre’nin güneyinden İstanbul’a uzanan Fossati kardeşlerin ilginç hikayesi...
Festivalden konsere, tiyatrodan sergiye takip edebileceğiniz etkinlikler ajandamızda!
Hayatımın Aşkı dizisiyle ekrana dönen oyuncuyla İstanbul’u ve yeni dizisini konuştuk.
ŞEHİR REHBERİ
Günümüzde moda trendleri artık sokaklarda...
ŞEHRE DÖNMENİN GÜZELLİĞİ
Çocukken pul koleksiyonu yapardım
Tantuni, Mersin denince akla ilk...
“Vefa İstanbul’da bir semt adıymış”...
Kuledibi’nde ‘Dil’ buluşması Geçen ayın...
Advertisement