Ana Sayfa | Yazarlar  | Şişli’de bir tantunici
Şişli’de bir tantunici | Mehmet Yaşin
Tantuni, Mersin denince akla ilk gelen yemeklerden biri. Arap mutfağının hediyesi olan bu yemek, bir zamanlar yoksul yemeğiydi. Kasaptan alınan kıyma artıklarının, bir tencerede soğan ve domatesle birlikte kavrulmasıyla yapılan tantuni, lavaş ekmeğine dürüm yapılarak yenir.

1980’li yıllarda seyyar arabalarda satılması yasaklanınca, tantuni aşçı dükkanlarına girer. Bu yemeği pişirebilmek için ortası oyuk özel tepsiler yapılır. Ustalar yetişir. Kıyma artıklarının yerini özel etler alır. Seyyar arabaların önünde dürüm yemekten çekinen varlıklı kesim de, lokantalarda tantuni ısmarlamaya başlarlar. Yani tantuni sınıf atlar. Mersin’de her köşe başında tantuni yapan bir yere rastlamak mümkündür. Ustalar tantuni konusunda şunları söylerler: “Tantuni, süt danasının but ve kaburga kısmından yapılır. Sinirleri ayıklanan etler, kuşbaşından daha küçük parçalar halinde doğranır. Önce haşlanır, sonra tepsiye konur. Tepsinin bir yanında yağsız et vardır. Buna biftek denir. Bunun porsiyonu biraz daha pahalıdır. Diğer yanda ise etin yağlı bölümü yer alır. Bunun adı da tantunidir. Esas lezzet yağlı olandadır. Sipariş gelince, tepsici bir porsiyon eti ortadaki çukur bölüme çeker. Dibi tutmasın diye biraz su atar, sıvı yağ döker. Maydanoz, domates, soğan, tere, taze nane, kimyon, biber koyup karıştırır. Bir yandan da lavaş ekmeğini pişen ete bastırır. Ekmek yağı çeker. Etler pişince dürüm yapılıp müşteriye servis edilir. Tantunide lezzeti, etin kalitesi, tepsicinin ustalığı, tepsinin ısınma derecesi, kullanılan yağın kalitesi ve atılan suyun miktarı belirler...”
Özetle tantuni budur ve insan yemeye bir türlü doyamaz. Dürüm üstüne dürüm ısmarlanır.Bu lezzetli yiyecek, son zamanlarda Mersin’den yola çıkıp, başta İstanbul olmak üzere ülkenin dört bir yanına dağıldı. Lezzet yarışında öne geçmek isteyenler, Mersin’den tantuni ustalarını transfer ettiler. Etin, yağın en kalitelisini kullanmaya başladılar.
Geçen ay İstanbul Şişli Meydanı’nda, caminin tam karşısındaki çiçeği burnundaki ‘Tantuni Stop’a gittim. Kapıda beni mekanı işleten iki genç ortak karşıladı. Kaan Kaluti, Koç Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümü mezunu. Murat Akpınar ise diplomasını Bilkent Üniversitesi Bankacılık ve Finans bölümünden almış. Her ikisinin ailesi de gerçek Mersinli. Diplomalarını duvara asıp, şehirlerinin lezzetli yemeğini İstanbullulara tanıtmak için kolları sıvamışlar. Tantuniyi hazırlayan Abdullah Usta da yedi kuşak Mersinli. Mekanın içi oldukça şık. İç dekorasyonda Mersin’in renkleri olan yeşil ve turuncu kullanılmış. Bir duvar tümüyle turşu kavanozlarına ayrılmış. Önden klasik bir biftek (yağsız tantuni) ısmarladım. Ekmekle midemi şişirmemek için kebabı tek lavaşa sardırdım. İlk ısırıkta damağımın bayram yerine döndüğünü hissettim.
Böylesine lezzetli tantuniyi çok az yerde yemiştim. Tantuninin yanına, Mersin’de özel olarak yaptırılan acılı şalgam suyu istedim. Masalardaki turşu kavanozları dikkatimi çekti. İçinde biber turşusu vardı. İsteyen istediği kadar tabağına alıyordu. Turşu, Mersin’in Karaduvar köyünün meşhur acılı biberlerinden yapılmış. Daha sonra, Tantuni Stop’un özel lezzeti, yoğurtlu tantuninin tadına baktım. Tadı İskender kebabı andırıyordu ama nane, domates, sumakla ekşitilmiş soğan, lezzeti olumlu yönde farklılaştırmıştı. Son olarak tavuklu tantuniyi tattım. O da lezzetliydi ama etle pek boy ölçüşemiyordu. Tantuni ziyafetini, Hatay’dan küçük sinilerde gelen özel künefe ile noktaladım. O kadar doymuştum ki, masadan kalkarken biraz zorlandım. Mersinli iki genç, babalarının gözetiminde lezzetli bir işe imza atmışlar. Etle arası olanlara hararetle öneririm.



Paylaş
#
#
#
#
#
#
Bu konu hakkında henüz yorum yapılmadı.
DİĞER YAZILARI










ALIŞVERİŞ
Tommy Hilfiger yılbaşı koleksiyonunu 'Happy Holidays from The Hilfigers' adlı bir rekla...
İSTANBUL LIFE TV
Bebek Parkı’nın karşısında yer alan Kırıntı, her damak tadına hitap eden bir menüye sahip.
FOTO GALERİ
Cadde'nin En Yenisi
Düşünmeden, sorgulamadan akışında savrulup gitmeye ne dersiniz?
Kış sezonunun nabzını tutan 14 mekandan gece alemine ışık tutuyoruz.
Sanat adına birçok soru soruyor
‘Eski’yi yenileyerek yaşatıyor
SEMT REHBERİ
Yılbaşı gecesini dolu dolu geçirmek isteyenler için en iddialı restoran, bar, kulüp önerileri...
OY VERİN!
İstanbul'un trafik sorununda önümüzdeki beş yıl içinde bir iyileşme bekliyor musunuz?

EDİTÖRDEN
Mayısla birlikte yaza geri sayım başladı. Şehirde açık hava mekanlarında keyif yapmanın...
360° İSTANBUL
İstanbulun en güzel yerlerini bilgisayarınızın başından kalkmadan dolaşabilirsiniz.
TARTIŞIN!
İstanbul gecelerinin vazgeçilmez mekanlarından ilk üçü sizce hangisi?
3 kişi fikir belirtti!
Siz de katılın!
KİTAP
İstanbul Life, okurlarını kapak yapıyor

DERGİDE BU AY!
Editörden...
Teraslar, bahçeli mekanlar, şık restoranlar, gece kulüpleri… Mevsimin tadı bu mekanlarda çıkar.
İsviçre’nin güneyinden İstanbul’a uzanan Fossati kardeşlerin ilginç hikayesi...
Festivalden konsere, tiyatrodan sergiye takip edebileceğiniz etkinlikler ajandamızda!
Hayatımın Aşkı dizisiyle ekrana dönen oyuncuyla İstanbul’u ve yeni dizisini konuştuk.
ŞEHİR REHBERİ
Günümüzde moda trendleri artık sokaklarda...
ŞEHRE DÖNMENİN GÜZELLİĞİ
Çocukken pul koleksiyonu yapardım
Tantuni, Mersin denince akla ilk...
“Vefa İstanbul’da bir semt adıymış”...
Kuledibi’nde ‘Dil’ buluşması Geçen ayın...
Advertisement