Ana Sayfa | Yazarlar  | Tatlı bir yazı…
Tatlı bir yazı… | Mehmet Yaşin
Bu ay oruç ayı. Bir ay boyunca, sofralar donanacak, oruç tutanlar iftar vaktinde kendilerini lezzetli yemeklerle ödüllendirecek. Bu ay, iftar yemeklerinden değil de, başta iftar sofralarını ve bayram günlerini tatlandıran  tatlılardan söz edeceğim.

Tatlı, Osmanlı mutfağında et, pilav ve börek kadar önemliydi. Tatlısı olmayan bir sofra düşünülemezdi bile. Varlıklı evlerde, günlük sofralarda mutlaka bir çeşit tatlı bulunurdu. Ziyafetlerde ve özellikle iftar sofralarında çeşit artardı. Helva, lokma, kadayıf, zerde, aşure, muhallebi, sütlaç, pelte, elmasiye en çok tüketilen tatlılar arasında yer alırdı. Bence Osmanlı döneminde de zamanımızda da, güllaç, Ramazan’ın en gözde tatlısı oldu. Şekerli sütle ıslatılıp yumuşatılan incecik nişasta tabakalarının, ceviz ve nar taneleri, kimi zaman üstüne serpilen zümrüt yeşili Antep fıstığı, birkaç damla gül suyu ile buluşmasındandan oluşan lezzeti tarif etmeye kelimeler yetmez. Güllaç yiyebilmek için hala Ramazan’ın gelmesini dört gözle bekliyorum. Geçmişe dönersek, Osmanlı’nın tatlıya düşkünlüğü Orta Asya yemek alışkanlığından kaynaklanmıyor. Orta Asya Türkleri, Çinliler gibi tatlı yemezlermiş. Hatta erkek adamın tatlı şeyler yemesi ayıp sayılırmış. Osmanlı’nın tatlı düşkünlüğünü, dini inançlar ve adetler biçimlendirmiştir. Ramazan ayında yenen kadayıflar, güllaçlar, baklavalar, Muharrem ayında her evde pişip, komşulara dağıtılan aşure, ölülerin ruhları için kavrulan helvalar ve dökülen lokmalar, mevlütlerde dağıtılan lokumlar, dini inançlardan kaynaklanan tatlı alışkanlıklarıdır. Osmanlı mutfağının en sevilen tatlıları muhallebi ve kadayıftı. Şimdi soframızdan eksik etmediğimiz baklava ise ancak 18. yüzyıldan sonra önem kazanmaya başladı. Osmanlı mutfağının en gözde tatlılarını şöyle sıralayabiliriz: Un helvası, aşure, güllaç, zerde, muhallebi, lokma, kadayıf, revani, kadın göbeği, dilber dudağı, baklava. Tüm bu tatlılar arasında helvanın yeri ayrıdır. Helva, Müslüman Türklerin geleneksel tatlısıdır. Helva sohbetleri, varlıklı kentli erkeklerin, uzun kış gecelerinin vazgeçilmez eğlencesi haline gelmiştir. Helvayı izleyen diğer bir dini kaynaklı tatlı ise aşuredir. Bu tatlı da, kutsal ve törensel bir anlam taşır. Muharrem ayında aşure pişirmek uğur ve bereket sayılır.Tatlının içine bir girersek bir daha çıkamayız. Onun için konuyu bugünlere getirelim. Ramazan Bayramı’nın diğer bir adı da ‘Şeker Bayramı’dır. Bayramın tatlı ikramıyla başlamasının nedeni sanırım, 30 gün boyunca aç kalan vücutta düşen şeker dengesini düzenlemektir. Bayramın tatlısı genellikle baklava, kadayıf, muhallebi, kazandibi, kalbura bastı, revani, tulumba tatlısıdır. Bunların evlerde yapılması zor olduğu için, genellikle bilinen tatlıcılardan satın alınır. Bayram ziyaretine giderken eğer baklava alacaksam, Karaköy’deki Güllüoğlu’na uğrarım. Oranın çıtır çıtır baklavasını yemeye doyamam. En sevdiğim tatlılardan biri olan tulumba tatlısını almak için Eyüp’e, Rumeli Tatlıcısı’na giderim. Dışı nar gibi kızarmış, içi yumuşacık ve altın sarısı olan bu tatlıyı, ısıra ısıra, şerbetini akıta akıta yemeye doyamam. Eğer sütlü tatlı almayı tercih etmişsem Saray Muhallebicisi’ni, Zeynel’i, Özsüt’ü tercih ederim. Lokum alacaksam tabii ki Hacı Bekir ve Cemilzade ilk tercihlerim olur. Buralardan aldığım lokumların lezzeti, mutluluk hormonumun en üst seviyeye çıkmasına neden olur. Bayramlarda benim çok özel tatlım, Fatih Sarması’dır. Uzun yıllardan beri Fatih Camii’nin yakınındaki Fatih Sarmacısı’nda yapılır. Bu tatlı, içine kayısı marmelatı sürülmüş revani türü bir sarmadır. Çatalınızla kestiğinizde, şerbet tabağa doğru bir dere gibi akar. Bayramlarda ve Ramazan’da, eşime dostuma bu tatlıdan götürmeyi tercih ederim. Eğer annem yaşasaydı, bu bayram için ondan kalbura bastı isterdim. Onun bu özel tatlısının tadını hiçbir zaman unutamıyorum. Ramazan ve bayram ziyaretine giderken küçük bir kutu tatlı almayı ihmal etmeyin. Tatlının yaşama neşe kattığını aklınızdan çıkarmayın.


Paylaş
#
#
#
#
#
#
Bu konu hakkında henüz yorum yapılmadı.
DİĞER YAZILARI










ALIŞVERİŞ
Tommy Hilfiger yılbaşı koleksiyonunu 'Happy Holidays from The Hilfigers' adlı bir rekla...
İSTANBUL LIFE TV
Bebek Parkı’nın karşısında yer alan Kırıntı, her damak tadına hitap eden bir menüye sahip.
FOTO GALERİ
Cadde'nin En Yenisi
Düşünmeden, sorgulamadan akışında savrulup gitmeye ne dersiniz?
Kış sezonunun nabzını tutan 14 mekandan gece alemine ışık tutuyoruz.
Sanat adına birçok soru soruyor
‘Eski’yi yenileyerek yaşatıyor
SEMT REHBERİ
Yılbaşı gecesini dolu dolu geçirmek isteyenler için en iddialı restoran, bar, kulüp önerileri...
OY VERİN!
İstanbul'un trafik sorununda önümüzdeki beş yıl içinde bir iyileşme bekliyor musunuz?

EDİTÖRDEN
Mayısla birlikte yaza geri sayım başladı. Şehirde açık hava mekanlarında keyif yapmanın...
360° İSTANBUL
İstanbulun en güzel yerlerini bilgisayarınızın başından kalkmadan dolaşabilirsiniz.
TARTIŞIN!
İstanbul gecelerinin vazgeçilmez mekanlarından ilk üçü sizce hangisi?
3 kişi fikir belirtti!
Siz de katılın!
KİTAP
İstanbul Life, okurlarını kapak yapıyor

DERGİDE BU AY!
Editörden...
Teraslar, bahçeli mekanlar, şık restoranlar, gece kulüpleri… Mevsimin tadı bu mekanlarda çıkar.
İsviçre’nin güneyinden İstanbul’a uzanan Fossati kardeşlerin ilginç hikayesi...
Festivalden konsere, tiyatrodan sergiye takip edebileceğiniz etkinlikler ajandamızda!
Hayatımın Aşkı dizisiyle ekrana dönen oyuncuyla İstanbul’u ve yeni dizisini konuştuk.
ŞEHİR REHBERİ
Günümüzde moda trendleri artık sokaklarda...
ŞEHRE DÖNMENİN GÜZELLİĞİ
Çocukken pul koleksiyonu yapardım
Tantuni, Mersin denince akla ilk...
“Vefa İstanbul’da bir semt adıymış”...
Kuledibi’nde ‘Dil’ buluşması Geçen ayın...
Advertisement